I. Trimeszter lélektani változásai

2022.01.28

Első trimeszternek nevezzük a várandósság első 12 hetét. Rengeteg változás zajlik ebben az időszakban az anya testében és lelkében egyaránt.
Ne felejtsük el, nincs két egyforma ember a világon, és ez igaz a várandós nőkre is. Mindenki másképp reagál a változásokra, mindenkinek saját ritmusa van, saját egyedi érzelmi világa. Tartsuk ezt szem előtt. Van, aki már nagyon várta ezt az állapotot, de van olyan is, akit váratlanul ért, és nem az öröm és boldogság érzését éli át, hanem a kétségbeesést, bizonytalanságot és félelmet.
Ambivalens érzelmeink kezelése nem mindig könnyű. Ráadásul a jobb agyfélteki működés előtérbe kerülése miatt, mely az érzelmi-hangulati élet szabályozásáért felelős, ezek az érzelmek nagyon intenzívekké válnak. Ezért van az, hogy szinte bármi kiválthat a várandós nőből sírást, szomorúságot, örömet, boldogságot, hálát.
A párunknak, férjünknek nagyon fontos szerepe van már ebben a kezdeti időszakban is, hiszen az ő stabilitása, támogatása, intim közelsége tudja leginkább segíteni a kismamát, hogy nyugalomra, biztonságra leljen ebben a megváltozott helyzetben.