Miben segíthetek?

Lipcsei Márta vagyok, pszichológus, anya-magzat kapcsolatanalitikus, gyászcsoport vezető.

Pszichológusként végeztem 2009-ben, majd több módszerspecifikus képzésben részt vettem, mire végül rátaláltam arra, mely igazán közel áll a szívemhez. Anya-magzat kapcsolatanalitikus lettem, és várandós nőkkel kezdtem el dolgozni. 

Azt gondolom ez a 9 hónap egy nő életében az egyik legizgalmasabb, legtöbb kihívást jelentő, és legtöbb változással járó időszak. Immáron több, mint 10 éve dolgozom kismamákkal, nőkkel, párokkal, családokkal. 

Munkám során arra törekszem, hogy megértsem a hozzám fordulókat, megértsem azt, mi az, amiben segítséget kérnek. Nem én mutatom az utat, mindenkinek saját magának kell megtalálnia, de abban segíthetek, hogy észrevegyenek olyan lehetőségeket is, melyeket eddig talán nem is láttak.

Hogyan legyen jó a kapcsolatom anyaként a gyermekemmel? Többször találkoztam már ezzel a kérdéssel a munkám során. Erre egy nyilvánvaló és konkrét recept nincs. Ezt nem tudom a kezedbe adni, de abban segíthetek, hogyan halld meg, hogyan vedd észre, hogyan lásd jól a gyermekedet, babádat, hogyan kapcsolódj hozzá, és abban, hogyan érezd magad kompetens és elég jó anyának. 

"Az életet úgy kell megérteni, mint egy zeneművet. Ha el tudsz vonatkoztatni mindattól a kellemes, vagy kellemetlen hatástól, melyet az élet dolgai, egyenként egyéniségednek jelentenek: felismered a közös szépséget a hullámok játékában és tested fájásaiban és az események váltakozásában és érzéseid, gondolataid áramlásában és mindenben. Mind más és mindig más és mégis mindig azonos. A dolgoknak ne a szerepét és a hatását figyeld, inkább mintázatát és iramát: csak ezen az úton értheted meg az életet, természetet, embertársaidat és önmagad."

                                                                                                Weöres Sándor: A teljesség felé