Terhességi teszt a kézben

2021.11.17

Azt hiszem, aki tartott már terhességi tesztet a kezében, annak nem ismeretlenek a következő érzések: izgatottság, vágyakozás, reménykedés, boldogság, öröm, csalódottság, szorongás, szomorúság, félelem. Ugye milyen sokféle érzésünk lehet ezzel kapcsolatban? Sokféle, ráadásul erős, intenzív érzelmek, olyanok, melyeket soha nem feledünk.

Állsz és vársz a gyógyszertárban, kérsz egy terhességi tesztet, majd a patikus után szólsz, inkább kettőt, vagy hármat hozzon a biztonság kedvéért. Elindulsz haza, táskádban azzal a bizonyos dobozzal, és azon töröd a fejed, hogyan és mikor csináld meg a tesztet.  Aztán tovább szövöd a gondolataidat, és már látod magad előtt a képet, amint bejelented a családodnak a nagy hírt, majd már azt is látod, hogy növekszik a hasad, látod gyermeked a kezedben, sőt már totyogóként, óvodásként, iskolásként. Képzeletünknek valóban nem lehet sokszor határt szabni, nagyon jól tudjuk ezt, főleg, ha valamit nagyon szeretnénk, és még merünk reménykedni benne. Megérkeztél, otthon vagy. Elbizonytalanodsz. Most csináld meg? Biztos, hogy tudni akarod? Áhh, még jobb lenne egy kicsit várni. De nem bírsz. Megcsinálod. Kibontod, megnézed, elolvasod. Lehet, hogy már nem először tartod a kezedben, de amikor a kezedben van, akkor mindig olyan, mintha most látnád először. Pisilsz. Vársz. Vársz. Izgulsz. Vársz. Nagyon hosszan vársz. Persze nem, de akkor valahogy hihetetlenül lassan jár az óra mutatója. Lejárt az idő, meg lehet nézni. Elbizonytalanodsz. Egyedül nézzem meg? Egyedül. Persze, hogy egyedül. Ezt egyedül szokták megnézni a nők. 

És akkor ott vannak a vonalak, egy vagy kettő. Mégegyszer ránézel a papírra, hogy melyik mit jelent, de közben a szíved már a torkodban dobog, a lábaid elgyengülnek.

Két vonal és örülsz. Lelkedben már helyet csináltál ennek a babának, és Ő megérkezett. Itt van, megérkezett! Határtalan öröm, béke, hála, szeretet. A világ a legeslegjobb hely, Te pedig a legboldogabb ember benne.

Két vonal és megrémülsz. Amikor úgy érzed, hogy lelkedben most nincs hely, mert nem állsz még készen, nem olyan a helyzet, nem így tervezted, nem erről volt szó. Minden zavarossá válik, kusza, kérdések kérdések hátán, a legnagyobb kérdés pedig az, most mit csináljak? Mi lesz?

Egy vonal és szomorú vagy, csalódott. Lelkedben már van hely, kényelemes, meleg, kipárnázott hely van, de nem érkezett meg, akit vártál. Hol van? Miért nem jön? Nem vagyok elég jó? Nem érdemlem meg? Kérdések, kérdések. Fájó, önostorozó kérdések.

Egy vonal és megnyugodtál. Nem vártál és nem is érkezett hozzád senki. 

Ugye mennyiféleképpen élhetjük meg? Te hogyan élted meg? 

Életünk meghatározó pillanatai, emlékei ezek, melyeket viszünk magunkkal egészen a végéig.